6 października 2015 r. o godz. 18.00 w budynku Muzeum Okręgowego w Lesznie przy ul. G. Narutowicza 31, Andrzej Kuźmiński opowiedział o swojej najnowszej książce pt. Kulinarne podróże z Panem Tadeuszem.
W programie – obok fascynującej opowieści o przeszłości, przedstawionej z perspektywy kultury stołu czasów staropolskich – uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się z doświadczeniami kulinarnymi osób serwujących „mickiewiczowskie” menu w restauracjach i gospodarstwach agroturystycznych zlokalizowanych w miejscowościach związanych z pobytem Adama Mickiewicza oraz degustacji wybranych potraw, przyrządzonych według oryginalnych receptur.
Podczas spotkania możliwy był także zakup książki i obejrzenia książek dotyczących dawnej kultury kulinarnej, znajdujących się w zbiorach Biblioteki Naukowej Muzeum Okręgowego w Lesznie.
Spotkanie zostało zorganizowane dzięki wsparciu Towarzystwa Przyjaciół Muzeum Okręgowego w Lesznie.